In de kijker

NIEUWSBRIEVEN

Oefenblad

Keuze van de maaltafels

Maaltafels waren reeds opgesplitst in grote en kleine factoren.
Diverse methodes worden gebruikt om de tafels aan te leren.
Hierdoor worden ze ook in een verschillende volgorde aangeleerd.
Daarom kunt u zelf kiezen welke tafels u in de test wenst op te nemen en zo de testen mee laten evolueren met de volgorde van aanleren.

Lees het deze nieuwsbrief ook over de nieuwe team admin en de geïntegreerde handleiding.

 

 

Oefenblad

Een nieuw schooljaar

Een nieuw schooljaar betekent dat leerlingen overgaan naar een nieuwe klas en leerkracht. Om niet elke leerling één voor één te moeten transfereren, hebt u in Calcupal tools ter beschikking om dit per klas en dus eenvoudig op te lossen. (Enkel in de onderwijsversie)

Lees het Hier leest u hoe u dit best aanpakt.

 

 

Oefenblad

Oefenbladen

We kregen de vraag om de mogelijkheid te voorzien om kinderen te laten oefenen op papier. De probleembewerkingen worden dan ook eens op een andere manier verwerkt.

De fuctionaliteit 'oefenblad' maakt een blad in Excel met daarop enkel de bewerkingen die nog geen rekenfeit zijn en een invulvakje.

Doordat het blad in Excel gemaakt wordt, krijg je als begeleider nog de mogelijkheid om zaken aan te passen, de bewerkingen meerdere keren te kopiëren of cijfers groter of kleiner te maken.

U ontdekt in deze nieuwsbrief ook wie tot Calcupal ambassadeur van 2018 verkozen werd.

Lees het hier in de nieuwsbrief.

 

 

Type test

Leercurves

Wat is de effectiviteit van je aanpak van de rekenfeiten? Op de leercurves kunnen leerdoelen en -tempo in een oogopslag afgelezen worden. Je kunt evalueren of de oefenvorm en -frequentie effectief waren of moeten aangepast worden.


Lees het hier in de nieuwsbrief.

 

 

Type test

Nieuwe, eenvoudige testcodes

De huidige codes waarmee u een test identificeerde bestond uit een combinatie van de gebruiker-id en een volgnummer.
Door het alsmaar groeiend aantal gebruikers en testen werden de getallen te groot en waren ze, vooral voor de kleinere kinderen, te moeilijk.
Daarom beslisten we om de testcode sterk te vereenvoudigen.


Lees het hier in de nieuwsbrief.

 

 

Type test

Calcupal...connecting people

In deze nieuwsbrief vertellen we hoe leerkrachten, zorgleerkrachten en therapeuten handig de krachten kunnen bundelen door kinderen te connecteren aan meerdere begeleiders.

Lees het hier in de nieuwsbrief.

 

 

Type test

Calcupal tips en hints: oefenvormen

Welke oefenvorm kies je het best na het afnemen van een test ?
Er zijn 3 oefenvormen waaruit je kunt kiezen:
1. Traditioneel oefenen
2. Oefenen met keuze
3. Oefenen met modeling

In deze nieuwsbrief bespreken we kort de verschillende oefenvormen.

Lees het hier in de nieuwsbrief.

 

 

Type test

START TO CALCUPAL

Efficiënt remediëren en automatiseren. Hoe begin je er aan? Deze "Start to Calcupal" nieuwsbrief helpt je snel op weg en legt in enkele eenvoudige stappen uit hoe je de applicatie best gebruikt voor een maximale effectiviteit.

Lees het hier in de nieuwsbrief.

 

 


CALCUPAL AMBASSADEURS

Calcupal ambassadeur 2019

Natacha Saint-Remy draagt in 2019 de titel "Calcupal ambassadeur van het jaar". Ze is beleidsondersteuner en zorgleerkracht in de Vrije Basisschool Heilige Familie te Oudenburg en al een vijftal jaar een trouwe gebruiker van Calcupal.
Natacha heeft een ontembaar enthousiasme als het gaat over kinderen helpen met hun rekenvaardigheid. Haar gedrevenheid om de school naar een hoger wiskundig niveau te tillen, is een voorbeeld voor anderen en slaat ook aan.

Lees meer ...

Als we vragen krijgen van andere scholen over de aanpak, dan verwijzen we steevast naar de Heilige Familie te Oudenburg. Samen met de directie en collega’s zet Natacha in op het automatiseren van de tafels en het optellen en aftrekken tot 20 tot aan het 6de leerjaar. Het schoolteam streeft ernaar om de eindmeet met iedereen te halen en gebruikt de digitale methode van Calcupal omdat deze oefeningen op maat van de kinderen voorziet. Om de resultaten van hun keuze te staven, bracht Natacha de positieve evolutie van het hoofdrekenen in kaart sedert het gebruik van Calcupal.

Natacha is de stuwende kracht om rekenfeiten te trainen doorheen de volledige basisschool. Ze overtuigt de leerlingen, maar ook de ouders daarvan. We denken dat ondertussen veel scholen haar tekstje voor ouders van op de schoolwebsite gekopieerd hebben. Met haar sterke communicatieve vaardigheden en haar grote kennis over het onderwerp en de werking van het programma bereikt ze ook collega's van binnen, maar ook ver buiten de school.

Wij hechten ook veel belang aan de feedback die Natacha ons geeft over het programma. Ze brengt zelfs geregeld nieuwe ideeën aan om de webapplicatie gebruiksvriendelijker te maken voor scholen.

Uiteraard zijn ook haar collega’s betrokken in het Calcupal-verhaal en willen we hen eveneens een dikke proficiat wensen voor hun inzet. Maar we willen vooral Natacha in de bloemetjes zetten en bedanken voor haar positiviteit en inzet !


Calcupal ambassadeur 2018

Ambassadeur 2018

Ann Vercruysse werd verkozen tot Calcupal ambassadeur in 2018. Ze is zorgleerkracht in de Vrije Centrum Scholen Roeselare. We gingen haar persoonlijk in de bloemetjes zetten.

Ann is niet alleen een enthousiaste gebruiker van Calcupal, maar zet zich ook heel intensief in om het programma te promoten bij bevriende scholen en therapeuten. Dit deed ze onder andere door heel wat gratis licenties uit te delen om de collega's te laten proeven van Calcupal.
Proficiat Ann !MEETINGS

6 oktober 2017 TOL congres te Brugge

VVL_2017

De dienst voor taal-, ontwikkelings- en leerstoornissen organiseerde zijn 8ste congres in het concertgebouw in Brugge.
Het thema dit jaar was 'Moeder waarom leRen wij?, recente inzichten over de behandeling van leerstoornissen en opvoedingsproblemen'.
Op een symposium over leerstoornissen konden wij, als Calcupal, uiteraard niet ontbreken.
Zo'n 800 deelnemers hadden zich ingeschreven voor dit evenement.


5 april 2017 Tools4Schools te Kortrijk

VVL_2017

Op woensdag 5 april 2017 stonden we op de drukst bezochte onderwijsbeurs van Vlaanderen, Tools4Schools te Kortrijk.
Daar konden leerkrachten en directies van het lager en eerste graad secundair onderwijs, logopedisten en ergotherapeuten kennis maken met onze webapplicatie.
Een leuke dag dankzij de enthousiaste bezoekers.10 maart 2017 VVL-congres in het ICC te Gent

VVL_2017

Op 10 maart waren we actief op het VVL Congres in het ICC te Gent.
De Vlaamse Vereniging voor Logopedisten hield er zijn jaarlijkse bijeenkomst.
Bedankt aan alle mensen die zich registreerden en zo meededen aan onze actie "1 maand gratis". 

 

MEDIA

september 2014  Jaarboek Ergotherapie

Cover Jaarboek Ergo

Hierin verscheen een uitgebreid artikel over Analyse van de rekenfeiten dat rekentherapeuten, mensen uit het onderwijs en ouders warm wil maken voor het automatiseren van rekenfeiten. Snel en moeiteloos eenvoudige bewerkingen oplossen is de basis om vaardig te rekenen en deel te nemen aan het dagelijks leven waar we overspoeld worden door getallen en kleine berekeningen.

Het Jaarboek Ergotherapie is een initiatief van alle opleidingen ergortherapie in Vlaanderen, in samenwerking met het ergotherapeutenverbond.

Lees hier het artikel.

februari 2014  Remedial Teaching

Cover Remedial TeachingIn het Nederlandse vaktijdschrift REMEDIAL TEACHING is een artikel verschenen over rekenfeiten en het programma Analyse van de rekenfeiten.

Het artikel vertelt wat rekenfeiten zijn en hoe het programma kan gebruikt worden om de rekenfeiten de testen en te oefenen. Het legt ook uit hoe u het als zorgleerkracht of therapeut in de praktijk kan gebuiken.


Lees hier 'Een digitaal instrument om rekenfeiten te testen en te oefenen.'


21 juni 2013  Zeewacht

LOGO KWTilde Brackx en Rudi Clybouw zijn al 25 jaar een echtpaar.
De ontwikkeling van Calcupal was een familiale happening.

 

Lees het krantenartikel

1 juni 2013  Logopedie nr. 2

Cover SIGNAALHet magazine LOGOPEDIE 2 is zopas in de bus gevallen, het informatiemedium van de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten. Hierin verscheen een informatief artikel over onze therapeutische software met als titel 'ANALYSE VAN DE REKENFEITEN: EEN NIEUW DIGITAAL THERAPIE-INSTRUMENT'.
Het artikel vertelt hoe Analyse van de Rekenfeiten in de logopedische praktijk kan gebruikt worden om rekenproblemen te behandelen.

Lees het artikel: 'Analyse van de rekenfeiten: een nieuw digitaal therapie-instrument'

1 oktober 2012  Caleidoscoop nr. 5

Cover CALEIDOSCOOPCaleidoscoop oktober 2012 is zopas verschenen! Een tijdschrift voor leerlingenbegeleiding uitgegeven door het VCLB. In dit nummer vind je een artikel 'Analyse van de rekenfeiten: nieuw digitaal instrument'.  
http://www.caleidoscoop.be

Lees het artikel: 'Analyse van de rekenfeiten: nieuw digitaal instrument'

24 april 2012  Radio2

Radio 2Deze ochtend op Radio2 in het programma 'Ochtendpost'. Een interview van Nico Blontrock met Tilde over rekentherapeuten, rekentherapie en uiteraard rekenfeiten en Calcupal.

Beluister het interview
1 juli 2011  Signaal nr. 76

Cover SIGNAALVakblad voor de professionele hulpverleners die beroepsmatig werken aan de inclusie, integratie en revalidatie van mensen met functioneringsproblemen.
uitgegeven door 'SIG vzw' : 'sterk in grenzen verleggen'  
http://www.sig-net.be

Lees het artikel: 'Analyse van de rekenfeiten: nieuw digitaal instrument' – Tilde Brackx

 

 

VINDEN WIJ INTERESSANT

Accuraat en vooral Snel tellen: een betrouwbare basis om de uitbouw van de rekenvaardigheid te voorspellen.
VINDEN WIJ LEUK

Leuk om jezelf eens te testen op je aangeboren gevoel voor aantallen...

NumberSense klik hierWest-Vlamingen tellen...