Nieuwsbrief november 2024

 1. Forceer het niet!
 2. Een sterk getalnetwerk in het langetermijngeheugen
 3. Rechten Team Admin uitgebreid

1. Forceer het niet!

Bij het aanleren van rekenfeiten wordt soms teveel nadruk gelegd op prestaties, zowel door ouders, leerkrachten als door de kinderen zelf. Met onze webapplicatie willen we die druk verminderen en elk kind de kans geven om in zijn eigen tempo en op autonome wijze te leren. Het is namelijk heel normaal dat ieder kind een eigen leertraject volgt: sommige kinderen zullen sneller automatiseren, terwijl anderen meer tijd nodig hebben. Druk uitoefenen werkt vaak averechts en kan het leerproces vertragen.

Onze applicatie is zo ontworpen dat kinderen de gelegenheid krijgen om stap voor stap de rekenfeiten te automatiseren. Hierbij is het belangrijk om hen positieve, maar ook eerlijke feedback te geven. Het is goed om te benoemen wat al goed gaat en wat nog verbetering nodig heeft, bijvoorbeeld: "Je hebt je best gedaan en dit gaat al goed, maar we moeten dit onderdeel nog wat meer oefenen."

Het is helemaal niet erg als een kind hoort dat er nog groeimogelijkheden zijn, zolang dit niet als kritiek wordt gebracht, maar als een kans om verder te ontwikkelen. Onze applicatie ondersteunt dit door feedback te geven op het leerproces in plaats van op het kind zelf. Zo zorgen de voortgangsroosters ervoor dat de focus blijft liggen op verbetering (meer lichtgroene vakjes), in plaats van op het eindresultaat.

Punten geven vaak niet het volledige beeld van wat een kind geleerd heeft. Een laag cijfer kan ervoor zorgen dat een kind zijn zelfbeeld koppelt aan een zwakke score, terwijl het misschien vaak geoefend heeft en grote vooruitgang heeft geboekt.

De optie 'Automatisch testen en oefenen' richt zich op autonoom werken, individuele groei en continue evaluatie. De inspanningen en groei van elk kind worden steeds duidelijk in kaart gebracht. Geef kinderen de tijd om over de schooljaren heen verder te groeien, en probeer dit leerproces niet te forceren!

2. Een sterk getalnetwerk in het langetermijngeheugen 

We begrijpen dat gebruikers het meeste uit ons leermiddel willen halen en vragen om uitbreiding van de inhoud, extra oefeningen of het combineren van verschillende onderwerpen.

Onze applicatie is speciaal ontworpen om het langetermijngeheugen te versterken bij het oefenen van eenvoudige rekenopgaven. We focussen ons daarom op de inhoud die in Europa gebruikelijk is. In Europa oefent men bijvoorbeeld optellingen en aftrekkingen tot 20, en de maal- en deetafels. In België en Nederland worden brugsommen, zelfs boven de 10, vaak nog uitgerekend (bijvoorbeeld: 7 + 8 = ...). Om het werkgeheugen te ontlasten en efficiënter te rekenen, is het belangrijk om ook brugsommen tot rekenfeiten te trainen.

Het werkgeheugen speelt niet overal even sterk een rol. In scholen waar minder aandacht is voor het automatiseren van rekenprocessen, wordt er meer werkgeheugencapaciteit gebruikt om de rekenprestaties op peil te houden (Imbo, 2009). Bij de uitbouw van een sterk getalnetwerk in het langetermijngeheugen is het echter belangrijk om verwarring te voorkomen in het geheugen. Wanneer je verschillende soorten opgaven door elkaar aanbiedt, leer je vooral rekenen op basis van het kortetermijngeheugen. Dit is niet effectief voor het opbouwen van een sterk langetermijngeheugen (Ruijssenaars, van Luit, & van Lieshout, 2004). Vandaar dat we aanraden om maar met één inhoud tegelijk bezig te zijn.

Bijvoorbeeld: als je tegelijk vermenigvuldigen en delen oefent, kun je snel leren rekenen. Maar om deze vaardigheden echt in het langetermijngeheugen te verankeren, is het beter om ze apart te oefenen. Het doel van automatiseren is dat een leerling antwoorden zoals 7x8 en 56:8 direct uit het geheugen kan oproepen, zonder opnieuw te hoeven uitrekenen. Hierdoor blijft er ruimte in hun werkgeheugen voor nieuwe en complexere leerstof.

Onze applicatie is momenteel de enige die zich echt richt op deze ontwikkeling van het brein, zoals beschreven door professor De Smedt. We zetten niet in op meer, maar op efficiënter oefenen. Dit doen we o.a. door per kind te meten wat al in het langetermijngeheugen zit en wat nog moet verschuiven.

3. Rechten Team Admin uitgebreid

De Team Admin is de beheerder van de begeleiders. Hij of zij kan ook andere begeleiders deze rechten toekennen of weer intrekken en is de enige die begeleiders kan verwijderen. Bij het verwijderen van een begeleider moet een andere begeleider worden aangewezen om de gekoppelde leerlingen of cliënten van de verwijderde begeleider over te nemen, zodat deze niet in de Cloud verloren gaan.

Welke extra rechten heeft de Team Admin gekregen?
Waar begeleiders voorheen zelf verantwoordelijk waren voor hun login en wachtwoord, kan de Team Admin deze nu beheren voor alle begeleiders binnen de account. Als een leerkracht tijdelijk wordt vervangen, kunnen de login en het wachtwoord tijdelijk worden aangepast.

Begeleiders die hun wachtwoord vergeten zijn, kunnen deze herstellen door op 'Wachtwoord vergeten' te klikken in het inlogscherm. Toch kan het handiger zijn om de Team Admin dit direct te laten oplossen.

Telkens een stapje dichter bij efficiënt remediëren...
Meer info vind je op www.calcupal.be en voor leuke rekenweetjes word je best fan op facebook
Facebook Facebook
Calcupal website Calcupal website
Calcupal webapplicatie Calcupal webapplicatie
© 2025 Calcupal.