Nieuwsbrief mei 2024

 

 1. Automatisch en/of handmatig?
 2. Leren uit fouten, een avontuur!
 3. Tips voor de gebruiker

1. Automatisch en/of handmatig?

Leerlingen die werken met Calcupal komen soms voor een hoop codes te staan. Begeleiders maken blijkbaar soms zelf nog tests aan op verschillende rekenreeksen, ook al staat automatisch testen en oefenen ingesteld. Op onderstaand schema zie je hoe je het aantal codes kan beperken.

Wil je als begeleider alles (tijdelijk) zelf beheren, dan is het beter automatisch testen en oefenen even uit te zetten. Dat kan via het profiel van de leerling of via 'Mijn Leerlingen" of "Mijn Cliënten'. Vooral handig als je "testen met keuze" wilt maken of verschillende inhouden wilt aanbieden. Zo voorkom je bovendien dat leerlingen ook nog eens nieuwe codes van de app krijgen.

Als je zelf een nieuwe code aanmaakt bij 'automatisch testen en oefenen', begint dat telkens opnieuw een nieuwe reeks testen en oefeningen voor dat kind. De app geeft dan ook nog eens nieuwe codes wanneer de norm van 93 % behaald wordt. Dat kan verwarrend zijn omdat oude en nieuwe reeksen tegelijk lopen. Dus, zorg bij automatisch testen en oefenen voor slechts één startpunt en laat het programma de rest doen.

Bij het handmatig geven van testen hou je bij voorkeur rekening met hoe de hersenen rekenfeiten verwerken, namelijk via een verschuiving van het korte- naar langetermijngeheugen.

  • Het kortetermijngeheugen, inclusief het werkgeheugen, heeft maar beperkte ruimte. Daarom moet je ervoor zorgen dat leerlingen slechts een beperkt aantal bewerkingen tegelijk krijgen.
  • Rekenfeiten worden opgeslagen in een getalnetwerk in het langetermijngeheugen. Dat gebeurt geleidelijk door meer getallen, operaties en antwoorden toe te voegen in verschillende relaties. Begin daarom met de basis en bouw van daaruit verder op.
  • Het langetermijngeheugen heeft in principe een onbeperkte capaciteit, maar interferentie kan optreden bij het leren van rekenfeiten. Vermijd dus informatie die verwarrend kan zijn binnen eenzelfde oefenmoment.
'Automatisch testen en oefenen' is ontworpen om begeleiders te helpen. Je bepaalt alleen het startpunt en geeft die code mee. De app zorgt voor nieuwe codes zodat de leerling gericht en verder op maat oefent en vordert. 
Bij handmatig testen start je geen nieuwe reeks testen en oefeningen. Het kind oefent enkel op de gewenste inhoud.

2. Leren uit fouten, een avontuur!

Wist je dat rekenfouten eigenlijk heel interessant zijn?

Lees onderstaand artikel samen met de kinderen en ontdek de voordelen:

  1. Interesse wekken: Door te benadrukken dat rekenfouten eigenlijk interessant zijn, motiveer je kinderen om nieuwsgierig te zijn naar wiskunde en hun eigen denkprocessen.

  2. Ontwikkelen van probleemoplossende vaardigheden: Door hen te laten begrijpen waarom fouten gebeuren en ze te laten nadenken over verschillende soorten fouten, help je hen om hun probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen.

  3. Zelfvertrouwen vergroten: Door hen te laten zien dat fouten maken normaal is en dat ze kunnen worden overwonnen, vergroot je hun zelfvertrouwen in hun rekenvaardigheden.

  4. Actieve betrokkenheid: Het artikel toont hoe fouten ontstaan en hoe je eruit kunt leren.

  5. Positieve benadering van leren: Door rekenen te presenteren als een avontuur waarbij ze rekenhelden kunnen worden, geef je een positieve draai aan het leren van wiskunde, wat hun motivatie kan vergroten.

Door dit artikel te delen en met de kinderen te bespreken, zet je ze op een pad naar het ontwikkelen van een positieve houding ten opzichte van wiskunde en het verbeteren van hun rekenvaardigheden.

3. Tips voor de gebruiker


Niettegenstaande zowel kinderen als volwassenen rekenfeiten razendsnel kunnen oproepen, kan de extra tijd die ze nodig hebben om bewerkingen te lezen en antwoorden in te vullen variëren. De instellingen 'beginner' en 'gevorderd' maken dit onderscheid maar zijn gebaseerd op groepsonderzoek. Stel je iemands computervaardigheid in op ‘Op maat’, dan wordt de tijd nauwkeurig en individueel afgestemd op het individu.

De tijd om antwoorden in te geven kan ook variëren volgens het computermedium, waardoor sommigen met en anderen zonder cijferklavier werken. Het ontbreken van de CAPS LOCK toets kan eveneens voor vertraging zorgen. Ook met deze variërende tijden houdt onze automatische computervaardigheid rekening.

Een Chromebook heeft geen CAPS LOCK toets, maar toch bestaat er een manier om de cijfertoetsen handig te gebruiken. Om die in te schakelen kun je de knoppen Alt + Zoeken indrukken. Druk nog een keer op Alt + Zoeken of Shift om de CAPS LOCK functie weer uit te schakelen.
Een andere handige manier is om te schakelen van de toetsenbordtaal AZERTY naar QWERTY. Bij deze toetsenbordinstelling heb je immers geen CAPS LOCK functie nodig om toegang te krijgen tot de cijfers. Druk hiervoor op Ctrl + Shift + spatiebalk. Druk op Ctrl + spatiebalk om terug te schakelen.
Telkens een stapje dichter bij efficiënt remediëren...
Meer info vind je op www.calcupal.be en voor leuke rekenweetjes word je best fan op facebook
Facebook Facebook
Calcupal website Calcupal website
Calcupal webapplicatie Calcupal webapplicatie