1. Tijdmetingen als meerwaarde
Hoe benut je de tijdmetingen van Calcupal om een positieve benadering van rekenfeitenkennis te bevorderen?
In het basisonderwijs is het cruciaal dat leerlingen niet alleen de basisrekenkundige bewerkingen begrijpen, maar deze ook snel en automatisch kunnen oplossen.
Sommige leerkrachten beschouwen dit als "nuttig, maar niet essentieel", maar het is belangrijk te realiseren dat feitenkennis de hersencapaciteit vrijmaakt voor complexere wiskundige taken. Het vlot beheersen van basisfeiten is direct gerelateerd aan succes in latere klassen.
Hoewel veel leerlingen rekenfeiten zonder expliciete instructie leren, hebben anderen meer tijd nodig, terwijl sommigen met rekenstoornissen intensievere hulp nodig hebben. Het meten van oplossingstijden stelt ons in staat te beoordelen of leerlingen zich de feiten uit het geheugen herinneren of nog steeds rekenstrategieën gebruiken.
Traditionele oefeningen en het bijsturen van wiskundige strategieën kunnen helpen bij het verbeteren van deze kennis. Er heerst echter onzekerheid over de vraag of oefeningen met tijdsdruk wiskundeangst veroorzaken of versterken. Onderzoeken tonen uiteenlopende effecten aan, afhankelijk van factoren zoals de moeilijkheidsgraad van de opgaven en de gebruikte beoordelingsmethoden.
We pleiten daarom voor het individualiseren van het oefenniveau en de getimede oefeningen, met als doel de motivatie van leerlingen te vergroten in plaats van hen onderling te vergelijken. Tijdmetingen dienen dan niet als bron van stress, maar eerder als motivatie om rekenfeitenkennis op een positieve manier te verwerven.
|