Rekenen is een stapelvak. Veel problemen worden dan ook veroorzaakt door onvoldoende beheersing of automatisering van de basisvaardigheden.
Als een kind moeite heeft met bepaalde leerstof, ga dan na in welke tussenfase er tekorten zijn. Zoals uit de piramide blijkt, is elke tussenfase een belangrijke opstap naar rekenvaardigheid.
Misschien denk je dat het kind nog verder achterop raakt als je een stapje terugzet. Dat is niet zo. Bij een beter begrip en inzicht legt een kind relaties en heeft het meer oplossingsmogelijkheden ter beschikking om te gebruiken bij opgaven die wat ingewikkelder zijn.
Een bewerking leren uitrekenen begint met de begripsfase. Het kind leert ’hoe’ het die moet uitrekenen (van concreet handelen naar denkend handelen). Daarna oefent het om de rekenoperatie vlot uit te voeren (automatiseren). Het ultieme niveau van automatiseren is memoriseren. Je kind kent het antwoord dan uit het hoofd.
Waar de meeste fases van het leren samengaan met onderwijsniveau en intelligentie, is dit niet zo bij het automatiseren en memoriseren. Net daar zijn er grote individuele verschillen te zien. Zwakkere rekenaars hebben vaak problemen met automatiseren en memoriseren. Zij moeten langer moeite blijven doen om de bewerkingen uit te rekenen waardoor de hogere beheersingsniveaus moeizamer, later dan verwacht of zelfs niet bereikt worden.
Bij automatisatieproblemen maakt Calcupal daarom gebruik van de ’hulpkaarten op maat’. Onze applicatie maakt die kaarten aan op basis van de testgegevens van een kind. Gekende rekenfeiten kunnen dan verder actief opgehaald worden, terwijl niet-gekende rekenfeiten ondersteund worden. Zo kan het kind zich vroeger en beter focussen op het toepassen van de leerstof.
|