augustus 2022

Nieuwsbrief augustus 2022

 

  1. Je app organiseren bij een nieuw schooljaar
  2. Oefencodes op etiketten afdrukken
  3. Groepsgewijs acties doorvoeren

1. Je app organiseren bij een nieuw schooljaar


BEGELEIDERSTEAM
Een goede start is het halve werk. Investeer direct in het begin van het schooljaar in een handige organisatie van je applicatie, oefeningen op maat en een goed contact met de ouders. 

De 'team admin' organiseert het Calcupal-begeleidersteam.  Via de 'Beheer team account' pagina vindt iedereen de sectie 'Begeleiders'. Naast de namen van de begeleiders staat wie al 'admin' is of je maakt er een extra 'admin' bij.
Enkel een 'admin' ziet aan de rechterkant vuilbak-icoontjes naast de namen van de begeleiders staan. Wanneer die daarop klikt, wordt gevraagd aan welke andere begeleider hij of zij de verbonden leerlingen of cliënten wil koppelen (dit is een drop-down lijstje met je team-leden). Anders zouden deze kinderen niet meer bereikbaar zijn. Daarna kan de overtollige begeleider veilig verwijderd worden.
 
Via de 'Beheer team account' pagina, sectie 'Begeleiders', kan elke begeleider ook nieuwe begeleiders aanmaken. Klik hiervoor op '+ nieuw'. Hou hierbij rekening met het maximum aantal begeleiders van jouw licentie.
LEERLINGEN- OF CLIENTENBESTAND
Elke begeleider organiseert nu zijn eigen leerlingen- of cliëntenbestand. Zitten alle kinderen in jouw bestand, dan kan je de volledige organisatie op je nemen.
  1. Ga naar de pagina 'Mijn Cliënten' of 'Mijn Leerlingen' om nieuwe kinderen toe te voegen met de knop '+ NIEUW'.
  2. Koppel individuele kinderen, of dankzij de nieuwe update ook groepen kinderen, aan één of meerdere nieuwe begeleiders. (Meer hierover lees je in punt 3 van deze nieuwsbrief.)
  3. Ontkoppel bij hen daarna de oude begeleider(s). 
  4. Kinderen die stoppen met Calcupal wis je door op het vuilbak-icoontje naast hun naam te klikken. Opgepast: je wist nu ook al hun testen en oefeningen.
(Hoe je dit per klas aanpakt leer je hier.)

Wanneer kinderen voordien al werkten met Calcupal bekijk je in hun 'Profiel' de leercurves en het rapport. Bespreek ook eens met de vorige begeleider of het kind remediëring nodig heeft. Wat werkte afgelopen jaar wel en wat niet? Laat het kind ook zelf meedenken. Bij nieuwe cliënten of leerlingen krijg je zicht op hun automatisatieniveau en oefenbehoeften door een begintest af te nemen.

OUDERS BETREKKEN
Een goede samenwerking met de ouders is essentieel voor de optimale oefenfrequentie. Informeer hen met een brief over de werking van Calcupal. Leg uit hoe ze meer winst kunnen halen wanneer er ook thuis geoefend wordt. Zo gaan ze het 'vergeten' na het oefenen tegen.

2. Oefencodes op etiketten afdrukken


Met een Calcupal-test ga je na hoe goed een kind een reeks rekenkundige bewerkingen automatiseerde. Aan die test kent de applicatie een vierlettercode toe. Laat testen niet gewoon telkens opnieuw maken om te oefenen, maar bekijk een test en maak gebruik van de oefenreeksen die Calcupal erbij voorstelt. Zo beperk je het aantal bewerkingen waarop geoefend moet worden en komen die gemakkelijker in het langetermijngeheugen van het kind terecht.

Begin met gemakkelijke reeksen bewerkingen of onderdelen van reeksen en leg desnoods materiaal of een hulpkaart naast het kind. Na een tijdje gaat het zo vlot dat die de hulpmiddelen niet meer nodig heeft om de oefeningen te maken. Verhoog later langzaamaan het niveau door een nieuwe test af te nemen en oefencodes mee te geven.

De vierlettercodes vind je in het overzicht van de testen (of bij de testen zelf). Je schrijft een code over of je drukt een aantal codes op zelfklevende etiketten af. Vink hiervoor de gewenste gegevens aan en klik op 'Export naar print labels'. Wanneer het kind surft naar 'web.calcupal.be', dan maakt het na het ingeven van zijn code enkel gerichte oefeningen.

De labels zijn gebaseerd op het formaat Avery A4 - L7159 - 24 labels op een blad.

3. Groepsgewijs acties doorvoeren

We luisterden naar jullie ideeën en gaan ermee aan de slag. Je kan wijzigingen bij leerlingen of cliënten vanaf nu ook groepsgewijs doorvoeren.

Bij het begin van een schooljaar dienen vaak heel wat wijzigingen in het kindprofiel doorgevoerd te worden. Denk hierbij aan hun computervaardigheid of de persoon die hen begeleidt. Dit kan vanaf nu groepsgewijs.

Selecteer de cliënten of leerlingen bij wie je een zelfde actie wil doorvoeren. Kies vervolgens via de dropdown de betreffende actie. Hierdoor opent zich een venster waardoor je de actie verder kunt uitvoeren. 

Veel plezier ermee!

Telkens een stapje dichter bij efficiënt remediëren...
Meer info vind je op www.calcupal.be en voor leuke rekenweetjes word je best fan op facebook
Facebook Facebook
Calcupal website Calcupal website
Calcupal webapplicatie Calcupal webapplicatie